Veelgestelde vragen

Onderstaand zijn de veelgestelde vragen weergegeven. Staat jou vraag er niet tussen? Vul het formulier in of bel of mail ons. We zullen je vraag of opmerking zo snel mogelijk beantwoorden.

Moet ik extra kleding meenemen?

In de lucht is het niet veel kouder dan op de grond. Bovendien straalt de brander van de ballon zoveel warmte af, dat je het in de mand beslist niet koud krijgt. Een jack of een trui voor later op de avond is aan te bevelen. Wij raden aan lekker zittende kleding aan te trekken. Trek wel stevig schoeisel aan!

Kun je een ballon sturen?

Je kunt een ballon niet sturen. Toch spreekt een piloot soms van ‘sturing’. Hij zoekt de verschillen in de windrichting (soms slechts een paar graden) op de verschillende hoogtes. Door de hoogte van het varen aan te passen kun je in dit geval enigszins spreken van sturen.

Is het koud boven?

De kleding die je op de grond draagt, is ook in de lucht voldoende. Tijdens de vaart voelt het minder koud aan, omdat je met de wind meegaat. Staat er een koude wind, dan voel je dat pas weer na de landing.

Weet je vooraf waar je gaat landen?

Bij een ballonvaart is de plaats waar gestart wordt bekend. In de lucht is de piloot afhankelijk van de wind; de windrichting en de windkracht. Er wordt vooraf globaal een richting gekozen, maar de landingsplaats is pas bekend als de ballon de landing inzet.

Heb ik last van hoogtevrees in de ballon?

Het is een hardnekkig misverstand dat ballonvaren en hoogtevrees iets met elkaar te maken hebben. Hoogtevrees wordt alleen ervaren als je door middel van enige materie nog contact hebt met de grond. Zodra je los van de grond bent verdwijnt de hoogtevrees gegarandeerd…

Hoe kom ik thuis na de vaart?

Nadat de ballon is geland, wordt er verwacht dat de ballon gezamenlijk geborgen zal worden, daarna zal er een ceremonie plaats vinden. Na deze ceremonie dien je zelf voor vervoer terug naar het opstijgveld of naar huis te regelen.

Wat gebeurt er als de ballonvaart wordt afgelast?

Mocht de ballonvaart op vrijdagavond 13 juli worden afgelast, zal de vaart verplaatst worden naar zaterdagavond 14 juli. Mocht ook 14 juli de ballonvaart niet door kunnen gaan vanwege de weersomstandigheden, zal de ballonvaart op een later tijdstip met u worden ingepland. Restitutie van het aankoopbedrag is niet mogelijk.

Ik wil vrijwilliger worden, waar kan ik me aanmelden?

We hebben altijd hulp nodig om de deelnemers te helpen bij de het oplaten van de ballonnen. Lijkt het je leuk om onderdeel te zijn van Balloonfair Staphorst? Schrijf je dan nu via deze pagina in als vrijwilliger!